ekonomski elementi zone     Lidija Gajski  Dražen Gorjanski  Aleksandar Soltyšik  Matko Marušić  Srećko Sladoljev  Robert Torre  Prof. Korado Korlević 

Nulta stranica portala
prva stranica - zajednička
besplatne stranice
Omega RX zona: kompletan tečaj
O nama
dućan
ekonomski elementi zone
natuknice
newsletter


Prof. dr. Matko Marušić                                     Kratki životopis                                   
Prof Matko Marušić  
Rođen 1946. u Splitu, M. Marušić je diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1970.), gdje je i doktorirao (1975.) i 1980. postao profesor u Zavodu za fiziologiju. Od 2009. radi na Medicinskom fakultetu u Splitu. Objavljivao je iz područja imunologije, onkologije, filozofije znanosti i medicinske edukacije, ukupno oko 200 znanstvenih članaka, s H-indeksom od 20. Bio je ključna osoba u osnivanju Medicinskog fakulteta u Splitu, a pomogao je i osnivanje Medicinskih fakulteta u Osijeku i Mostaru.

Godine 1981. objavio je članak „O studijima medicine u Osijeku i Splitu” (Liječ Vjesn 103:95-6) zbog čega ga je tadašnje rukovodstvo Medicinskog fakulteta u Zagrebu, na inicijativu prof. Predraga Kerosa, proglasilo nacionalistom i, na posebnoj sjednici Vijeća pokušalo ga ukloniti s Fakulteta.
No, Vijeće je, umjesto smjene, Marušića izabralo za prodekana za tadašnje Područne studije medicine u Osijeku i Splitu! Na to je uprava Fakulteta na čelu s direktorom prof. Milanom Škrbićem, služeći se i studentskom organizacjom kojoj je predsjedao Mirando Mrsić, političkim pritiskom poništila taj izbor.

M. Marušić je 1991. osnovao, i do 2009. uređivao, časopis Croatian Medical Journal. Kada je časopis uvršten u najprestižnije baze podataka, neki istaknuti članovi Medicinskog fakulteta u Zagrebu pokušali su ga preoteti. Marušićevi suradnici u časopisu i supruga Ana (glavna su-urednica) u nekoliko su napada optuživani za nečasno ponašanje, a Marušića za uvrjedu Fakulteta. Bitka od 2003. traje do danas, a otkrila je brojne korupcijske afere na Medicinskom fakultetu, Sveučilištu u Zagrebu, Hrvatskoj liječničkoj komori i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Marušići su 2008. napustili Zagreb i prješli na Medicinski fakultet u Splitu, gdje je M. Marušić 1. listopada 2009. izabran za dekana. Pokušaji smjenjivanja prof. Ane Marušić nastavljeni su, ali neuspješno.

Objavio velik broj pripovjedaka, rasprava, edukacijskih i polemičnih tekstova, te zbirke priča za djecu „Snijeg u Splitu“, Plaču li anđeli?“ i „Škola plivanja“, knjigu eseja „Živjeti u župi Radobilji“ i humoristične knjige “Medicina iznutra” i „The Life of Editor“. Humoristična knjiga "Medicina iznutra", tiskana 2006., uzburkala je hrvatske medicinske krugove, jer je opisala i ismijala licemjerje, lažne veličine i korupciju koji u tim krugovima vladaju. Mjesecima je bila najprodavaniji naslov u zemlji.Pet najvažnijih članaka

  1. Marušić M. Transfer of immunity by transfer of bone marrow cells: T‑cell dependency. Cellular Immunology. 38:440‑449, 1978.
  2. Marušić M. Biological foundations of prediction in an unpredictable environment. British Journal for the Philosophy of Science. 40:485‑499;1989.
  3. Marušić M. Evolutionary and biological foundations of malignant tumors. Medical Hypotheses. 1991;34:282‑7.
  4. Marušić. War and medical education in Croatia. Academic Medicine. 1994;69:111‑3.
  5. Marušić M i sur. Indirect demonstration of the lifetime function of human thymus. Clinical and Experimental Immunology. 1998;111:450-6.


Pet najvažnijih udžbenika

  1. Marušić M. Imunološko prepoznavanje. Zagreb: JUMENA; 1981. (dva izdanja).
  2. Allegretti N, Andreis I, Čulo F, Marušić M, Taradi M. Imunologija. Zagreb: Školska knjiga; 1984. (7 izdanja).
  3. Marušić M, urednik. 1000 riješenih test pitanja iz fiziologije. Zagreb: Stvarnost; 1984. (3 izdanja).
  4. Gamulin S, Marušić M, Krvavica S, urednici. Patofiziologija. Zagreb: JUMENA; 1988. (5 izdanja, preveden na albanski).
  5. Marušić M, urednik. Uvod u znanstveni rad u medicini. 5 izd. Zagreb: Medicinska naklada; 2013.knjiga: Medicina iznutra

Naslov:
Medicina iznutra

Autor:
Matko Marušić

Izdavač:
Medicinska naklada
 
Medicina iznutra

Prozno-biografska knjiga prof. Matka Marušića koja je uzburkala mnoge duhove hrvatske medicinske zajednice. Pored svojeg dugogodišnjeg znanstvenog rada, prof. Marušić bavi se i pisanjem. Trideset humorističnih priča na 640 stranica pokriva sve dijelove medicine, od toga kako mladež donosi odluku o studiju, preko istraživačkih pustolovina do financiranja u zdravstvu, različitih bolesti i smrti. Prvi dio opisuje studij, drugi istraživanja i nastavni rad, treći Marušićevu kliničku praksu, a četvrti život različitih medicinskih zaposlenika. U knjizi su prikazani Marušićevi kolege s kojima se družio tijekom studentskih dana, sveučilišni profesori, autorova obitelj, kao i cijeli niz likova iz svakodnevnog života Splita i Zagreba. Autor nas vješto uvlači u svoju životnu priču koja je najzanimljivija kad se spusti s akademske visine i progovara humorističnim jezikom Vlaja iz Dalmatinske zagore. Priče razbijaju mitove i predrasude o hrvatskom zdravstvu, a autor bez imalo ustručavanja duhovito ocrtava i neke primjere nepotizma. Knjiga je pobudila golem interes u redovima medicinske struke, no činjenica je da je svojim jasnim jezikom preporučljivo štivo svim medicinskim laicima i ljubiteljima književnosti. Knjiga je zabavna i ironična, ali nije ni gorka niti zajedljiva.Članak: Financiranje u zdravstvu
 

Priča
Financiranje u zdravstvu                                               


iz knjige Medicina iznutraPreuzmite u PDF formatu
Preuzmite u Word formatuEkspertiza stanja na MFZG

Kompletan tekst
Ekspertiza u PDF-u
Ekspertiza u Word-u
 
Međunarodne ekspertize stanja na
MEDICINSKOM FAKULTETU U ZAGREBU

Međunarodni su eksperti dali svoja mišljenja na osnovi traženja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, u odnosu na procese koje je fakultet vodio protiv profesora Ane i Matka Marušića. Nakon što ih je državni tajnik prof. dr. Slobodan Uzelac dostavio dekanici Fakulteta, ona ih je skrivala godinu dana, a kad ih je Ministarstvo objavilo, odbila ih je „priznati“. U brojnim procesima protiv profesora Marušić, nikad nisu uzete u obzir, niti je poduzeta ikakva mjera da se po njima postupi u smislu poboljšanja stanja na Fakultetu. Tek će godine 2012., nezavisna USKOK-ova istraga zbog prodaje ispita u Zavodu za anatomiju pokazati da su ekspertize točno opisale stanje na Fakultetu i da su neke osobe uključene u afere iz 2005. sudjelovale i u skandalu iz 2012. Otkrile su se i mnogo ružnije stvari, ali osuđen je samo jedan nevažan profesor, a sve ostalo o čemu su mediji pisali (spolno napastovanje studentica, dijeljenje novca od prodaje ispita) zataškano je. Pacijenti tako ne ozdravljaju.
"Još 2007. godine znalo se da na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, točnije na Zavodu za anatomiju, Zavodu za fiziologiju i Hrvatskom institutu za istraživanje mozga (HIIM) vlada potpuni kaos koji se očitovao u sukobu klanova, mobingu, znanstvenim podvalama, optužbama za znanstvenu manipulaciju...

Stoga je Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta u ljeto 2005. godine imenovalo peteročlano povjerenstvo kojemu je zadaća bila “utvrditi opseg oblika narušavanja legalnosti i akademske korektnosti postupaka u znanstveno-istraživačkom radu i postupaka izbora u znanstvena zvanja”.

Večernji list donosi nalaze trojice stručnjaka, članova spomenutog povjerenstva, koji su nakon proučavanja dokumentacije o odbijanju publiciranja radova, odgodi izbora u znanstveno-nastavno zvanje docenta te analiziranju točnosti podataka koji su objavljeni u znanstvenom časopisu, napravili iscrpne analize. O čemu je riječ možda najbolje oslikava mišljenje psihijatra koji je kao član povjerenstva u svom zaključku fakultetu postavio dijagnozu “ozbiljnog poremećaja u radnoj zajednici“, naglasivši da je samo funkcioniranje fakulteta zbog takvog stanja ozbiljno ugroženo..."

Večernji list 14.10.2012.  komletan članak pročitajte ovdjeknjiga: Korupcija u hrvatskom zdravstva
Marušić, Matko: Moja priča
(7. poglavlje iz knjige Korupcija u hrvatskom zdravstvu)

Akademska korupcija u medicini. Slučaj časopisa Croatian Medical Journal ili kako čovjek ne može vjerovati što se događa u akademskoj zajednici pa treba provjeriti je li normalan. U: Gorjanski D. i sur. Korupcija u hrvatskom zdravstvu. Osijek: Naklada Slagalica; 2010. str. 206-270.

Poglavlje knjige Moja priča preuzmite:

Moja priča (PDF)
Moja priča (Word)

Još o knjizi pročitajte ovdje.
Presuda Upravnog sudaPresuda
Upravnog suda                   Broj: Zpa-21/2008-4

Upravni sud Republike Hrvatske u vijeću sastavljenom od sudaca Jasminke Jenjić kao predsjednice vijeća, mr. sc. Mirjane Juričić i Dubravke Markt kao članica vijeća, te višeg sudskog savjetnika Srđana Papića kao zapisničara, povodom zahtjeva prof. dr. sc. Matka Marušića iz Zagreba, kojeg zastupa Marko Samaržija, odvjetnik iz Zagreba, za zaštitu Ustavom zajamčenog prava i slobode čovjeka i građanina, protiv odluke Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, broj: 02-61/5-2008 od 1. srpnja 2008. godine, radi javne opomene, u nejavnoj sjednici vijeća održanoj dana 21. studenog 2008.
presudio   je

I.  Zahtjev se uvažava. Poništava se Odluka Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, broj: 02-61/05-2008 od 1. srpnja 2008. godine.

II.   Uvažava  se  prigovor  i  poništava  Odluka  Povjerenstva  za  stegovni postupak Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 12. svibnja 2008. godine... vidi još
Ovu knjigu morate pročitati!

Gdje su dokazi?


Besplatno online izdanje knjige pročitajte ovdje


"U životu, zdravlju i zdravstvu ima previše neznanja, improvizacija, prevara i blefiranja. Zato se čovjek odgovoran, oprezan i pametan za sve na svijetu mora okrenuti dokazima"
"Medicina je posebno zagađena predrasudama i prevarama i u njoj treba biti najustrajniji da se za svaku tvrdnju i postupak pribave i pokažu dokazi. Ti dokazi moraju biti dostatno jaki. Medicina zna ustroj dokaza i zna procijeniti njihovu snagu i o tome govori ova knjiga. Svakako je pročitajte" - ističe prof. Marušić

Opis knjige
Objašnjava i kako se rješavaju dvojbe o učincima terapija, kako se objektivno provjeravaju terapije, kako ne smijemo zanemariti igru slučajnosti. Knjiga objašnjava i važnost procjene svih važnih dokaza, opisuje zašto pretjerano reguliranje istraživanja može biti štetno te daje primjere dobrih, loših i nepotrebnih istraživanja. Ukratko, ova je knjiga dobra za vaše zdravlje i najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje u ovom trenutku jest pročitati ovu knjigu. više, više+

Video clipovi (YouTube)

Prof. Matko Marušić o akciji "Indeks" na zagrebačkom Medicinskom fakultetu  (4:12)

Evolucija protiv rodne ideologije prof. dr. sc. Matko Marušić   (1:35:09)

Matko Marušić   (1:16:00)

Dr. Matko Marušić - O znanju   (4:02) 

Prof. dr. Matko Marušić - Zdravstveni odgoj   (56:34) 

Hrvatska između slobode govora i jezika mržnje  (1:26:35) 

Vjekoslav Ivanišević i Matko Marušić u Bujici   (1:05)

prof dr Matko Marušić o korupciji   (2:08) 

Matko Marusic   (2:27)

Matko Marusic1   (2:50)

Statistika posjeta

posjeti (ukupno): paste and get counter working

jedinstveni posjetioci: paste and get counter working


      vezani portali (trenutno: aktivni i u pripremi)

    forum  karcinomi  karcinomi  dijabetes i debljina  srce  bebeimame  sportaši  Alzheimer