Nulta stranica portala
prva stranica - zajednička
besplatne stranice
Omega RX zona: kompletan tečaj
O nama
dućan
ekonomski elementi zone
natuknice
newsletter

  Ponuda tečajeva   riblje ulje   pomoćni alati   hrana   literatura   recepti   ostalo  
 

Izvori proteina (bjelančevina)

Glavni smisao ove stranice je ponuditi hranu s visokim postotkom proteina koju je teško ili nemoguće kupiti u samoposlugama. Razlog je taj što je u formiranju zonskih obroka mnogo teže u obroku dobiti 30% proteina nego 40% ugljikohidrata ili 30% masnoća. Stoga su namirnice s visokim postotkom proteina dobrodošle kao korektiv koji nam pomaže da uzoniramo obrok na omjer PUM (proteini-ugljikohidrati-masnoće) na 30%-40%-30%. Tri su glavna izvora proteina: bjelanjca u prahu, whey proteini iz sirutke mlijeka te proteini iz soje. Soju smo izuzeli iz ponude iz razloga što se odmašćena i dehidrirana soja može naći u gotovo svakom supermarketu po prilično niskoj cijeni. Svi ovi izvori proteina prikladni su i za vegetarijance budući da se proizvode iz konzumnih (neoplođenih) kokošjih jaja, mlijeka i od biljke soje. Najmanja količina proteina koju možete naručiti je 0,5 kg.

Bjelanjca u prahu

su jedan od najzdravijih i najkoncentriranijih izvora proteina uopće. Neusporedivo su zdravija od žumanjaka, koji su puni štetne AA masnoće (arahidonske kiseline).

Po cijeni jednog bloka proteina ovo je najjeftiniji izvor proteinske hrane, daleko jeftiniji od bilo kojeg mesa, pa čak i od samih svježih jaja. Za jedan kilogram bjelanjaka u prahu potrebno je utrošiti 315 jaja. Na našem forumu imate upute kako možete pripremati jednostavan obrok od bjelanjaka u prahu - pogledajte ovdje. Pazite da greškom ne zamijenite bjelanjca u prahu s mlijekom u prahu, budući da  mlijeko  u prahu ima upola manji postotak proteina i često ga se može pronaći na policama trgovina.

Cijena: 150 kn/kg (120 kn + PDV)

Whey proteini u prahu

Proizvode se iz sirutke mlijeka. Česti su proizvodi sa značajnim postotkom ugljikohidrata. Ukoliko je omjer proteina i ugljikohidrata 3:4 takve proteine možete koristiti kao samostalan obrok ali ne možete s njime popravljati omjer proteina u obroku. Još gora situacija je ako je postotak proteina još manji. Vama stoga trebaju proteini koji imaju minimalno 80% proteina. Što više, to bolje. Ukoliko sami kupujete proteine konzultirajte nas ili provjerite u našem kalkulatoru koliko praha trebate dodati da bi uzonirali pojedini obrok. Ove proteine u pravilu imamo u tri okusa: čokolada, vanilija i jagoda.

Cijena: 200 kn/kg (160 kn + PDV)


Sladila

Sladila su važna iz razloga kojeg nije potrebno posebno objašnjavati. Običan stolni šećer, mada najjeftiniji i najdostupniji, također je i najlošiji izbor jer predstavlja tzv. prazne kalorije i izaziva jak inzulinski odgovor (brzo se pretvara u glukozu u krvi). Druge loše strane šećera nećemo ovdje elaborirati. Ipak, postoji strategija po kojoj je moguće i stolni šećer uklopiti u zonu i eliminirati njegov štetni utjecaj. Više imate u VIP Zoni. Fruktoza ili voćni šećer je daleko bolji izbor jer je slađi od stolnog šećera i ima višestruko niži glikemijski indeks, tj. jako se sporo pretvara u glukozu. Med je prilično sličan fruktozi budući da od šećera nje u medu ima najviše.

Stevija

Stevija je najzdravije i najslađe prirodno sladilo, koje se dobiva iz lista istoimene biljke. Posjeduje izuzetna ljekovita svojstva i najbolji je izbor ako želimo sladilo bez kalorija.
 
Cijena: na upit

Splenda

Splenda je derivat saharoze. 300 puta je slađa od običnog šećera i po svoj prilici nema ni pozitivnih ni negativnih svojstava kao što ih imaju stevija (pozitinih) ili aspartami (negativnih).

Cijena: na upit

Fruktoza (voćni šećer)

Nemamo u redovnoj ponudi iz razloga što je možete pronaći u gotovo svakoj samoposluzi. Ukoliko s time imate problema javite se pa ćemo vam je mi poslati.


Aspartami

Aspartame i ostala umjetna sladila svakako trebate izbjegavati. Osim što nemaju kalorija druga svojstva su im negativna. U određenoj mjeri su otrovni a podižu i razinu glukoze u krvi tj. potiču izlučivanje inzulina.